Indlæg af Inge Kristensen, direktør, Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Foråret er over os. Lyset er tilbage. Udover at det er livgivende for os nordboer, så betyder lyset også, at man ser de snavsede ruder og nullermændene tydeligere.

Det giver anledning til en vis motivation for forårsrengøring. Måske kan man bruge forårslyset til også at se på ”nullermændene” i vores organisation?

Og der er mere end nogensinde behov for, at vi får fjernet alt det, der ikke giver værdi i vores organisationer. Fordi vi skal bruge tiden på borgerrettede aktiviteter, men også fordi unødigt bureaukrati  fjerner fokus og arbejdsglæde for os som personale.

Derfor er det også meget motiverende at følge arbejdet med ”Break the Rules” i  Aabenraa Kommune. En indsats man kan håbe vil sprede sig til andre dele af kommunen, men også til andre organisationer, fordi det giver mening for borgere, ledere og medarbejdere.

Hvorfor interesserer vi os for at ”bryde” reglerne i Dansk Selskab for Patientsikkerhed? Fordi andet er spild! Vi ser masser af processer og dokumentation, som ikke bare er overflødige, men som i sidste ende risikerer at udgøre en risiko for patientsikkerheden. Vi taler selvfølgelig ikke om de nødvendige registreringer af (sundheds)faglige aktiviteter, men om alt det, der ikke giver mening, og som oftest har et eller andet kontroludspring og/eller som bliver udført for en (personalets) sikkerheds skyld.

Indsatsen i Aabenraa har fået mig til undersøge om der er lignende initiativer, for måske er tiden inde til at vi samler nogle af de gode initiativer – og får dem spredt?

Indsatserne har det til fælles at de har fokus på at gøre organisationen mere robust og klog ved at komme ind til (eller tilbage til?) kernen i det, vi skal og have fokus på organisationen og de mennesker, der er i den.

Andre indsatser har til formål at fjerne eller omlægge indsatser, så der reduceres i de opgaver, der ikke giver mening for borgerne og som enten ikke giver bedre sikkerhed eller decideret reducerer sikkerheden for borgerne:

Ingen af indsatserne kan undværes og kan gensidigt inspirere hinanden.

Aabenraa skal have stor tak for at gå foran og inspirere! Også inspirationen til at finde andre gode eksempler, så vi sammen kan sprede de gode tiltag.

Forårsrengøringen kan gå i gang: Break-the-Rules!

Inspiration til videre læsning:

Ashton M. Getting Rid of Stupid Stuff. N Engl J Med. 2018 Nov 8;379(19):1789-1791. doi: 10.1056/NEJMp1809698. PMID: 30403948.

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMp1809698?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed

Berwick DM, Loehrer S, Gunther-Murphy C. Breaking the rules for better care. Journal of the American Medical Association. 2017;317(21):2161-2162.https://www.ihi.org/resources/Pages/Publications/Breaking-Rules-Better-Care.aspx

https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2023-4/ryd-op-i-opgaver-der-stjaeler-tid-fra-patienterne
https://vaelgklogt.dk/
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x